Algemene omschrijving

Het programma Veiligheid en Duurzaamheid bestaat uit zes onderdelen:

  1. Crisisbeheersing en brandweer;

  2. Openbare orde en veiligheid;

  3. Riolering;

  4. Milieubeheer;

  5. Afval;

  6. Energietransitie.

Met de uitwerking van deze onderdelen werken we aan een veilig en duurzaam leefklimaat. Dit willen we bereiken samen met onze inwoners, organisaties, ondernemers en bestuurlijke partners. Daarom stimuleren en faciliteren we initia­tieven vanuit de samenleving, die bijdragen aan een veilige, duurzame, leefbare en energieneutrale gemeente.

Wat willen we bereiken?

Doelstelling

Een (onderscheidend) veilig, leefbaar en duurzaam leefklimaat dat veranderingen en verstoringen op kan nemen en steeds een nieuw evenwicht kan bereiken

Wat willen we bereiken

Inwoners (zijn &) voelen zich prettig en veilig in hun leefomgeving

Het milieu wordt zo min mogelijk belast en de volksgezondheid wordt beschermd

Energieneutraliteit in 2050

Wat gaan we daarvoor doen

1. We werken samen met inwoners, organisaties, ondernemers, brandweer en politie aan de veiligheid en leefbaarheid in onze wijken en buurten

2. De gemeente voert regie op de integrale aanpak van verschillende vormen van criminaliteit en overlast

3. Duurzaamheid versnellen, intensivering en verbreden

4. Aandacht voor lucht-, water- en bodemkwaliteit

5. Het verbeteren van toezicht en handhaving

Veiligheid en Leefbaarheid

Pijnacker-Nootdorp wil zich onderscheiden met een veilig, leefbaar en duurzaam leefklimaat. Een klimaat dat veranderingen en verstoringen op kan nemen en steeds een nieuw evenwicht kan bereiken. We willen dat inwoners zich prettig en veilig (blijven) voelen in hun leefomgeving. Daaronder verstaan we niet alleen de fysieke veiligheid in de vorm van bijvoorbeeld zo min mogelijk criminaliteit of bescherming tegen risicobronnen en incidenten. Het gaat ook over sociale veiligheid. Niemand wordt uitgesloten en inwoners ervaren een gevoel van gemeenschappelijkheid binnen de gemeente. We zetten samen met onze partners in op de integrale aanpak van verschillende vormen van criminaliteit en overlast.

De gemeente neemt in het lokale veiligheidsdomein een zichtbare regierol. In 2023 is het nieuwe integraal veiligheidsbeleid vastgesteld.De gemeente en haar veiligheidspartners leggen vanuit het nieuwe Integrale Veiligheidsplan prioriteit bij: aanpak ondermijning, jeugd & veiligheid, zorg en veiligheid en weerbaarheid tegen digitale criminaliteit. Naast deze prioriteten blijft er aandacht voor de dalende criminaliteit (onder andere woninginbraak). We zetten samen met onze partners in op de integrale aanpak van verschillende vormen van criminaliteit en overlast. Daarnaast zetten we ook in op het weerbaar maken van onze inwoners en ondernemers tegen diverse vormen van criminaliteit en overlast. We willen daarmee slachtofferschap zo veel als mogelijk voorkomen en we willen ervoor zorgen dat men beter in staat is om overlast en veiligheidsproblemen (tot op zekere hoogte) met elkaar op te lossen. Inwoners die zich actief inzetten voor hun wijk(veiligheid) voelen zich over het algemeen ook veiliger. (Kwetsbare) personen die overlast veroorzaken of dader zijn, worden niet alleen (strafrechtelijk) aangepakt. Er wordt ook voor gezorgd dat deze personen de juiste hulpverlening krijgen om problemen in de toekomst te voorkomen.

Om de leefbaarheid en sociale samenhang in wijken te bevorderen, wordt er door de gemeente en maatschappelijke stakeholders gewerkt vanuit het ‘beleidskader wijken die werken’. Hiermee wordt gestreefd naar meer burgerinitiatief en meer eigen kracht, versterkte preventie en samenwerking tussen gemeente, organisaties en inwoners. Hiervoor zetten we de Buurtknip in en organiseren we het netwerkoverleg ‘wijken die werken’ en de in samenwerking opgestelde ontwikkelagenda van de netwerkpartijen Bibliotheken Oostland, SWOP en Gro-up Buurtwerk, de samenwerking SBJ 'Samen Sterk'.

Riolering

Het verbreed Gemeentelijk rioleringsplan (vGRp) beschrijft hoe we in de komende jaren 2022 tot en met 2025 invulling zullen geven aan onze watertaken en op welke wijze dit bijdraagt aan onze ambities. Met de zorg voor de riolering wordt gewerkt aan de bescherming van de volksgezondheid, veiligheid en kwaliteit van de leefomgeving en de bescherming van het milieu en de natuur.

Een klimaatadaptieve inrichting van de openbare ruimte speelt een belangrijke rol bij het realiseren van een veilige, leefbare en duurzame gemeente voor mensen, planten en dieren. Daar hoort ook aandacht voor water bij. Vanuit de gemeentelijke watertaken, waarin de drie zorgplichten voor afvalwater, hemelwater en grondwater zijn ondergebracht, kunnen we een bijdrage leveren aan deze ambities. Deze aspecten zijn uitgebreid omschreven in de ontwikkelingslijnen uit de ‘Omgevingsvisie Pijnacker-Nootdorp 2050’.

Milieubeheer

Milieubeheer draagt bij aan een veilige, leefbare en duurzame gemeente. Het betreft alle taken die worden uitgevoerd om negatieve milieugevolgen te voorkomen, terug te dringen en weg te nemen. Dit doen we enerzijds door in de planvorming de juiste maatregelen te treffen die bijdragen aan een goed leef- en woonklimaat. Dit doen we met inzet op bodembeheer, gebiedsgericht geluidsbeleid, focus op luchtkwaliteit, externe veiligheid en milieuzonering (belastende en gevoelige functies zodanig te situeren dat nadelige gevolgen worden voorkomen). Anderzijds door het terugdringen of wegnemen van situaties met een slechtere milieukwaliteit. Een voorbeeld hiervan is het treffen van maatregelen om hoge geluidbelastingen op woningen terug te dringen en zo te voldoen aan de wet geluidhinder. Voor het thema luchtkwaliteit wordt door deelname aan het landelijke programma SLA (schone lucht akkoord) gewerkt aan verbetering van de luchtkwaliteit in onze gemeente. In het omgevingsprogramma omgevingskwaliteit, waarmee in 2024 gestart wordt zullen de acties verder uitgewerkt worden.

Afval

De invoering van het concept ‘Het Nieuwe inzamelen’ (HNI) is voltooid en de eerste resultaten zijn positief en er is zichtbaar een afname van fijn restafval en beter gebruik van grondstoffen. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het milieu. De komende raadsperiode wordt er gewerkt aan de doorontwikkeling van het afvalbeleid, om de doelststellingen van het Programma Van Afval Naar Grondstof te kunnen behalen.

Energietransitie

In 2050 komt alle energie in onze gemeente uit hernieuwbare bronnen en verbruiken we minder energie. In 2021 zijn het Energietransitieplan en Uitvoeringsprogramma als marsroute naar een energieneutraal Pijnacker-Nootdorp 2050 vastgesteld. Samen met inwoners en ondernemers worden de komende jaren Wijkuitvoeringsplannen opgesteld om aan te geven op welke wijze, wanneer en hoe wijken van het aardgas af gaan. Klapwijk is de eerste wijk waar in 2023 een plan is opgesteld. In Klapwijk is een collectief warmtenetwerk de voorgestelde oplossing. In oktober 2023 wordt bij 50% deelname voor de eerste fase besloten om een dit ook daadwerkelijk aan te leggen. De basis is gelegd voor de energietransitie, versnelling en intensivering is nodig om onze doelstellingen zo mogelijk eerder dan 2050 te halen. De landelijke overheid stimuleert en faciliteert deze versnelling. Wet- en regelgeving is in afronding en financiële middelen worden ter beschikking gesteld. We staan daarbij open voor nieuwe ontwikkelingen en zijn bereid om waar nodig ons huidige beleid aan te passen en een actieve rol te nemen in ontwikkeling rondom de energietransitie.