Stand van zaken en vooruitblik

Samenkracht en burgerparticipatie

Subsidieregeling voor activiteiten en evenementen van vrijwilligersorganisaties

Elk jaar is € 100.000 beschikbaar voor activiteiten voor de jeugd tot en met 23 jaar, mensen met een beperking en kwetsbare inwoners. Medio 2021 is aan tien organisaties subsidie verleend voor structurele activiteiten die in 2022 worden uitgevoerd. De regeling is er ook om culturele en sportieve evenementen die openbaar toegankelijk zijn te stimuleren en te faciliteren.

Beleidskader wijken die werken

Met de wijkgerichte aanpak richten we ons op het sociaal functioneren van de wijk en stimuleren we de samenwerking tussen maatschappelijke organisaties. Met de Buurtknip prikkelen en nodigen we inwoners en inwonersorganisaties uit om met initiatieven en ideeën te komen, die bijdra­gen aan een sociale en leefbare samenleving.

Met onze partners pakken we sociale vraagstukken aan die meer dan gemiddeld voorkomen in een bepaalde kern of wijk. Het gaat bijvoorbeeld om schulden, eenzaamheid of gezondheidsproblemen. Onze partners zijn Bibliotheek Oostland, Jeugd- en Jongerenwerk Midden Holland, Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (SWOP), de woningcorporaties en de politie.

Volksgezondheid

Onze gemeente is in het algemeen een ‘gezonde’ gemeente. Er is wel een aantal kwetsbare doelgroepen, dat aandacht vraagt. De nieuwe nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2020-2024 is in de tweede helft van 2020 vastgesteld. Daarnaast hebben we in 2021 een Lokaal Preventieakkoord 2021 - 2023 opgesteld met lokale en regionale partners. Dit akkoord richt zich specifiek op:

  • het bevorderen van een rookvrije omgeving

  • het bevorderen van een gezonde levensstijl van jongeren en volwassenen

  • preventie genotmiddelen (waaronder alcohol, gamen en gebruik social media) en

  • het bestrijden van eenzaamheid.

Gedurende de looptijd van het Lokaal Preventieakkoord voeren we samen met de partners activiteiten uit, gericht op deze speerpunten. We ontvangen hiervoor jaarlijks een uitvoeringsbudget van het Rijk. Bij de uitvoering werken we nauw samen met de partners van het Lokaal Sportakkoord en waar mogelijk stemmen we de activiteiten op elkaar af. In het kader van het Lokaal Gezondheidsbeleid en het Lokaal Preventieakkoord, zijn we in juni 2021 gestart met de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).

Jeugdgezondheidszorg

De gemeenten Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Rijswijk, Wassenaar, Westland, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp werken op het gebied van jeugdgezondheidszorg samen met Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West (JGZ-ZHW). Deze samenwerking is vastgelegd in een convenant.
In het convenant 2018-2021 hebben gemeenten en JGZ gezamenlijke doelen en uitgangspunten benoemd. Het huidige convenant loopt af op 31 december 2021. Op dit moment werken wij aan het opstellen van een nieuw convenant. Na instemming door alle acht colleges, wordt het nieuwe convenant vastgesteld, dat ingaat op 1 januari 2022.

De strategische koers 2019-2022 is in 2019 vastgesteld. De ambities in de Strategische Koers 2019-2022 betreffen:

  • een sterke collectieve preventie binnen alle acht gemeenten;

  • van curatie naar preventie;

  • vooruitstrevend in de digitale revolutie;

  • vooruitstrevend in beleidsadvies en datamining.

Gemeenschappelijke regeling GGD en Veilig Thuis Haaglanden

De GGD Haaglanden zet vanaf 2020 extra in op het bestrijden van de gevolgen van corona. Dit wordt in 2022 voortgezet. Hiervoor worden voor een deel extra rijksmiddelen ingezet die de gemeenten ontvangen; de zogenaamde Blokhuismiddelen.

De aanscherping van de wettelijke meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, heeft tot extra werkdruk bij Veilig Thuis (VT) geleid. De stijging van het aantal wachtenden buiten de wettelijke termijn is in mei 2019 tot staan gebracht door een gezamenlijke inspanning van VT en de gemeenten, maar blijft aandacht vragen. Vanaf 1 mei 2019 is wekelijks een medewerker van VT gedetacheerd bij onze kernteams. Dit verbetert de samenwerking in lopende en nieuwe onderzoeken.

Tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021 is een stabilisatie van het aantal meldingen bij Veilig Thuis Haaglanden te zien. Veilig Thuis Haaglanden monitort de situatie, zodat we kunnen bijsturen als het aantal meldingen weer stijgt. De komende jaren staan in het teken van 'het in control komen' van Veilig Thuis, het versterken van de lokale teams (waaronder het kernteam in Pijnacker-Nootdorp) en andere ketenpartners, zoals gecertitficeerde instellingen.

Vanaf 2020 zijn door het Rijk meer middelen beschikbaar gesteld voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit is voor een deel ten gunste gekomen van de Veilig Thuis organisatie in Haaglanden en wordt deels ingezet ter versterking van de lokale teams. In Pijnacker-Nootdorp hebben we gekozen om extra te investeren in het school maatschappelijk werk (SMW).

Wijkteams (kernteams)

De doorontwikkeling van de toegang sociaal domein is volop aan de gang, hierin spelen kostenbeheersing, preventie, samenwerking met aanbieders en doorontwikkeling van vakmanschap binnen de teams een rol. In het kader van de kostenbeheersing wordt de rol die door medewerkers uitgevoerd wordt verder uitgebreid, het taakveld waarin zij actief zijn wordt verbreed, medewerkers doen meer en meer zelf.
De samenwerking met eventuele aanbieders en het komen tot een passend, integraal, gezinsplan is hierin de basis. We vragen ook in grote mate kostenbewustzijn van onze medewerkers. Vanuit de regierol van medewerkers wordt het hulpverleningsproces meer en meer geëvalueerd op basis van het behaalde resultaat, zowel individueel als maatschappelijk.

Er is toenemende aandacht voor preventie, hetgeen ook vruchten afwerpt. Door het in 2021 vaststellen van de nota over normaliseren en demedicaliseren, zetten we in op het aanpassen van de huidige norm en daarnaast op minder labelen. We willen vaste patronen doorbreken en genoegen nemen met 'goed genoeg' in plaats van te streven naar het maximaal wenselijke. Hierdoor komt een verschuiving in de ondersteuning die we bieden, meer ondersteuning vanuit het voorliggend veld in plaats van doorverwijzingen naar de jeugdhulp. Opvoeden en opgroeien gaat met vallen en opstaan. We hebben hiervoor leidende principes opsteld, waar we de komende jaren aan vast houden en waarmee een nieuwe mindset moet gaan onstaan.

Hiertoe wordt samengewerkt met verschillende partners in het sociaal domein. Drie belangrijke ontwikkelingen zijn de verdere doorontwikkeling van (preventieve) schuldhulpverlening, de praktijkondersteuning jeugd bij de huisartsen en de voorschools-maatschappelijk werkers die actief zijn binnen de voorschoolse voorzieningen (kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, gastouders, etc.). Allemaal ontwikkelingen die aantoonbaar intensievere vervolgtrajecten en daarmee aantoonbaar duurdere kosten achteraf voorkomen.

Er komen ook nieuwe wettelijke taken naar de gemeente. Zo is vanaf 2022 de gemeente opnieuw verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers. Voor implementatie van deze wet treffen wij de nodige voorbereidingen.

Naast bovenstaande ontwikkelingen neemt in de dagelijkse praktijk de complexiteit van en de hoeveelheid vraagstukken toe. Schuldenproblematiek en complexe scheidingen zijn meermaals oorzaak van deze vraagstukken. In combinatie met de opdracht van kostenbesparing is het een uitdaging te bepalen welke verantwoordelijkheid de gemeente heeft, inzet en kosten te kaderen en te bepalen welke wet verantwoordelijk is voor bekostiging. Ook in 2022 blijven we er aan werken om onze klanten zo goed mogelijk te helpen, binnen de kaders van eigen kracht, normaliseren en de financiële ruimte die er is.

Sportbeleid en activering

We werken aan de activiteiten uit het uitvoeringsprogramma van de Nota sport en bewegen 2017-2020 en aan de uitvoering van onze ambities uit het Lokaal Sportakkoord 2020-2021. In het Lokaal Sportakkoord gaat het om drie aandachtspunten:

  1. Een nog beter sluitend aanbod (met bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen).

  2. Meer bewustwording over het belang van een gezonde leefstijl.

  3. Betere samenwerking tussen sectoren (sport, onderwijs en kinderopvang).

Voor uitvoering van deze ambities hebben we voor 2021 én 2022 (dus een jaar langer dan voorzien) extra financiële middelen ontvangen voor sportstimulering. Samen met de sportfunctionarissen van Team4Talent (T4T) werken we aan een interventieprogrammma.

Sinds 2013 doen we mee aan de Brede Regeling Com­binatiefuncties. Hierdoor beschikken we over 6,0 fte aan combinatiefunctionarissen sport (naast 1,8 fte cul­tuur) die samen Team4Talent vormen. Negentien scholen, drie kinderopvangorganisaties, vier sport­organisaties en één andere organisatie betalen mee aan de uitvoering. T4T richt zich vooral op de doelgroep jeugd. In 2021 hebben we, met onze partners en andere maatschappelijke instellingen, een brede strategische discussie gevoerd over de inzet van Team4Talent. Dit heeft geleid tot het Toekomstplan T4T. Op basis van dit Toekomstplan nemen we in de tweede helft van 2021 een besluit over continuering van Team4Talent voor 2022 en verder.

Naast Team4Talent zijn er sinds 2017 ook 1,5 fte beweegcoaches voor de doelgroepen senioren en aangepast sporten. De beweegcoach heeft een belangrijke rol om initiatieven te nemen, te verbinden en uit te voeren. Hij stimuleert ook de samenwerking tussen sport-, zorg- en welzijnsprofessio­nals. De beweegcoaches werken samen met bestaande (lokale) sport- en beweegaanbieders. MEE/VTV, Ipse de Brug­gen, Pieter van Foreest en SWOP betalen mee aan de beweegcoaches. Gemeente en partners zijn een projectperiode overeengekomen voor drie jaar: 2020-2022. In 2022 evalueren we de inzet van de beweegcoaches.

Sportaccommodaties

Er wordt uitvoering gegeven aan de investeringsplannen voor zowel de buitensport, als de binnensport.

Buitensport

Op sportcomplex De Groene Wijdte zijn in 2021 twee voetbalkunstgrasvelden en een hockeyveld gerealiseerd. In 2022 wordt de uitbreiding van het parkeerterrein De Groene Wijdte afgerond.

Het Beheerplan buitensport 2020-2024 is vastgesteld. Bij RKDEO en SV Nootdorp zijn in totaal vijf kunstgrasvoetbalvelden gerenoveerd. In 2022 staat de renovatie van het zandkunstgrasveld bij Avanti korfbal op de planning.

Binnensport

De komende jaren investeren we in de realisatie van verschillende binnensprtaccommodaties: een nieuwe Jan Janssenhal op de huidige locatie en een voorziening voor de sport en het bewegingsonderwijs als onderdeel van de onderwijsontwikkelingen op de locatie aan de Groen van Prinstererlaan (IKC Schatkaart en IKC Casaschool).

Cultuurvoorzieningen

De Uitvoeringsagenda 2019-2023 van de Cultuurnota wordt op de vastgestelde hoofdlijnen uitgevoerd en is halverwege de looptijd - medio 2021 - geëvalueerd. De Uit-agenda is verder vormgegeven en de website van Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp is verder ontwikkeld op het gebied van cultuur. Er is in 2021 een cultuurpagina ontwikkeld waar het aanbod van het culturele veld in één oogopslag te vinden is en er zijn fiets- en wandelroutes met diverse thema's toegevoegd. Met de start van het (culturele) seizoen is ook de promotie van de Uit-agenda weer opgepakt. Hiernaast hebben er verschillende artikelen over cultuur in het Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp magazine gestaan, hetgeen ook in 2022 wordt voortgezet.

Naar aanleiding van het accommodatieonderzoek naar het cultuurhuis in Pijnacker, is in juni 2021 door de gemeenteraad ingestemd met de ontwikkeling van een sociaal cultureel centrum in Pijnacker. Bij het nadere onderzoek worden de locaties Oranjepark, Buurt & Zo en een locatie nabij winkelcentrum Ackershof onderzocht op basis van de geformuleerde uitgangspunten. De uitkomsten van deze onderzoeken worden november 2021 aan de gemeenteraad voorgelegd, zodat de definitieve locatie in 2022 uitgewerkt kan worden.

In 2022 wordt de samenwerking met en de versterking van het culturele veld verder vormgegeven. Dit geldt ook voor de promotie en het gebruik van de Cultuurknip.

Theater CulturA & Zo is weer van start gegaan met de sociale- en culturele programmering in seizoen 2021-2022. Ervaren successen zoals lokale artiesten in het voorprogramma en de Costa CulturA Club worden voortgezet. Op basis van de proeftuin 'Cultuuranker methodiek, Cultuurparticipatie in de regio', dat onder andere het succesvolle ZomerZout festival voortgebracht heeft, start eind 2021 een participatietheater.
De eerste voorstelling van het participatietheater vindt in 2022 plaats. Zoals bij de start van de overname door Stichting CulturA & Zo afgesproken is, heeft er in 2021 een evaluatie plaatsgevonden.

In 2021 is de derde periode Cultuureducatie met Kwaliteit van start gegaan. Hiermee kunnen de doelstellingen op het gebied van kunst en cultuur in het basis en middelbaar onderwijs tot 2024 voortgezet worden. In het theaterseizoen 2021-2022 vindt Kijk l Kunst voor het eerst plaats in CulturA & Zo, waardoor de leerlingen een echte theaterervaring op kunnen doen in de eigen gemeente.

Naar verwachting start in 2022 de verkiezingsronde voor het project 'Elk jaar een nieuw kunstwerk' van de Stichting Kunstweek voor de plaatsing van een tijdelijk kunstwerk in Nootdorp. In 2022 wordt de beschikbare subsidie voor onderhoud en restauratie van gemeentelijke monumenten naar verwachting volledig benut, net als voorgaande jaren. Tevens nemen we in 2022 opnieuw deel aan de Open Monumentendag.

Preventieve en algemene voorzieningen sociaal domein

Preventief jeugdbeleid

Op basis van het kader preventief jeugdbeleid investeren we in jongeren zodat ze gezond, veilig en kansrijk opgroeien. Concrete acties hebben we vastgelegd in het uitvoerings­plan preventief jeugdbeleid.
Specifieke thema’s met het onderwijs worden besproken binnen de Lokaal Educatieve Agenda (LEA).
We blijven investeren in de verbinding tussen zorg, onderwijs en kernteam. We willen hiermee problemen zoveel mogelijk voorkomen of er anders vroeg bij zijn om erger te voorkomen.
In het interventieplan ‘Grip op het sociaal domein in Pijnacker-Nootdorp’ is de maatregel ‘Preventie: ontwikkel visie op voorliggend veld’ uitgewerkt. Op basis hiervan wordt de eerder vastgestelde visie op preventie jeugd herijkt, waarbij de scope wordt verbreed naar het hele voorliggende en preventieve veld in het sociaal domein.

Doorontwikkeling van de algemene voorzieningen

De algemene voorzieningen in onze gemeente zijn gericht op preventie en het afvangen van maatwerkvraagstukken, door inzet van vrijwilligers en de sociale omgeving van inwoners met een hulpvraag. Daarnaast richt de ontwikkeling van de algemene voorzieningen zich op het verbinden van de algemene (gesubsidieerde) voorzieningen met de maatwerkvoorzieningen. Hiermee vergroten we de doelmatigheid en vormen we een aansluitend pallet van ondersteuningsmogelijkheden voor onze inwoners.

De volgende vier thema's staan centraal:

  • financiele zelfredzaamheid waaronder schuldhulpverlening;

  • gezonde levensstijl;

  • mantelzorgondersteuning;

  • Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz).

Beleidsplan schuldhulpverlening

Op grond van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) is de gemeente verplicht om elke vier jaar een beleidsplan schuldhulpverlening vast te stellen. In 2021 is het beleidsplan voor de periode 2021 - 2025 vastgesteld. Het schuldhulpverleningsbeleid is gericht op het bevorderen van de zelfstandigheid en participatie van onze inwoners, waarbij we een vangnet en ondersteuning bieden voor de inwoners die het op eigen kracht niet redden. Het streven naar een stabiele situatie, het verminderen van stress en het creëren van rust voor de inwoner staan hierbij centraal.

In het kader van preventie en algemene voorzieningen in het sociaal domein, zetten we in op het gericht wegnemen van drempels en belemmeringen, die financiële zelfredzaamheid en participatie in de weg staan. Het voorkomen van (problematische) schulden heeft hierin een prominente rol. Immers: voorkomen is beter dan genezen. Bij het voorkomen én ook bestrijden van schulden is samenwerking in de keten van groot belang. Hier zijn in de afgelopen periode belangrijke stappen gezet.

Netwerk preventie, schuldhulpverlening en nazorg

De gemeente (team schuldhulpverlening), de SWOP, bibliotheek Oostland, Jeugd- en Jongerenwerk, schuldhulpmaatje, Humanitas, MEE, GGZ-Delfland en het Taalhuis Oostland, hebben zich georganiseerd in een netwerk ‘preventie, schuldhulpverlening en nazorg’. Samen richten we ons op en maken we afspraken over toegankelijkheid, bereikbaarheid, informatieverstrekking, advisering, preventieve ondersteuning, vroegsignalering, maatwerkondersteuning en nazorg. Een van de uitgangspunten is het doorbreken van het taboe rondom schulden, waardoor sneller hulp (het liefst preventief) kan worden geboden.

De volgende ambities zijn geformuleerd:

  1. Samen leren door het bespreken van casuïstiek, (samen) trainen van vrijwilligers en beroepskrachten over hoe te handelen (signaleren en aanpakken), ophalen en monitoren van cijfers en ontwikkelingen en kennis over specifieke doelgroepen opbouwen.

  2. Samen doen door het preventieaanbod te verbreden en te verdiepen, toerusten van inwoners met trainingen, de ontwikkeling van tools en aanbieden van (vrijwilligers-) diensten.

  3. Nazorg verbreden en verdiepen door het aanscherpen en vaststellen van het werkproces met een mogelijke warme overdracht naar andere partijen.

  4. Het implementeren van de (vernieuwde) samenwerking, activiteiten en werkzaamheden binnen de reguliere werkzaamheden van de organisatie.

Deze ambities zijn uitgewerkt in een gezamenlijk uitvoeringsplan voor drie jaar. Fonds 1818 heeft dit initiatief gewaardeerd met een subsidie van 80.000 euro.

Wvggz

Per 1 januari 2020 is de Wet verplichte Ggz (Wvggz) van kracht. De wet heeft de bedoeling om crises te voorkomen en in te kunnen grijpen wanneer iemand vanwege een ggz aandoening voor gevaar (dreigt) te zorgen.

In 2020 is door de burgemeester elf keer een crisismaatregel afgegeven bij een acute crisis. Een crisismaatregel wordt uitsluitend opgelegd nadat een psychiater daarover advies uitbrengt.

In overleg kan het ook zo zijn dat, naar het oordeel van de psychiater, geen crisismaatregel (meer) nodig is, omdat ofwel het acute gevaar geweken is of de betrokkene inmiddels vrijwillig meewerkt aan de behandeling. Dat is in 2020 viermaal gebeurd.

Sluitende aanpak personen met verward gedrag

Naast de uitvoering van de Wet verplichte GGZ, blijft de sluitende aanpak personen met verward gedrag noodzakelijk. Verward gedrag kan namelijk ook voortkomen uit dementie, een verstandelijke beperking, middelengebruik, onjuiste medicatie of ernstige spanning.

Mensen kunnen direct naar de Opvang Verwarde Personen (OVP) in Delft gebracht worden. Daarnaast kunnen situaties van verward gedrag gemeld worden bij het ‘meldpunt bezorgd', deze meldingen worden doorgegeven aan het kernteam, dat ook direct actie onderneemt. In 2020 heeft het kernteam 21 meldingen geregistreerd in Pijnacker-Nootdorp, dit is sinds 2018 constant.

De in 2018 ingezette schuldhulpverlening blijkt nog steeds effectief. In 2017 was bij twintig meldingen financiën de hoofdoorzaak van het verwarde gedrag, dat zijn er nu vier. Daarnaast wordt echter wel een groei in psychiatrische problemen als primaire reden geconstateerd. In 2018 en 2019 waren dit er twee, in 2020 zagen wij acht meldingen. Dit kan mogelijk het effect zijn van coronamaatregelen.

In 2022 worden het plan van aanpak personen met verward gedrag en de uitvoering van de Wet verplichte GGZ geëvalueerd.

Collectief aanvullend vervoer

Inmiddels maken meer dan 2.000 inwoners maandelijks gebruik van de Regiotaxi. Omdat de meeste reizigers een Wmo indicatie hebben, krijgen zij korting en betaalt de gemeente een deel van de kosten.
We verwachten de komende jaren een stijging van de kosten van de Regiotaxi. De bestaande begroting van de gemeente houdt rekening met eventuele kostenstijgingen (als gevolg van stijging CAO loon en hogere kosten doordat bedrijven BPM op voertuigen niet meer terug kunnen vragen) en het verlagen van de Brede Doeluitkering-bijdrage door de MRDH. Omdat het contract met de huidige vervoerders en het callcenter per 1 maart 2021 is afgelopen, is dit opnieuw aanbesteed. Vanaf mei 2021 is de nieuwe contractpartij Noot actief in Haaglanden. Noot verzorgt zowel het callcenter als het vervoer. Noot rijdt met volledig emissie vrije voertuigen.

Ondersteuning vrijwillers en mantelzorgers

In juli 2021 is ingestemd met het structureel voortzetten van de 'Week van de Mantelzorg'. Hierdoor is de waardering van mantelzorgers in onze gemeente voor 2021 en verder geborgd. De gemeente is als werkgever bezig met het verkrijgen van het keurmerk 'Mantelzorgvriendelijke organisatie'.

In 2022 wordt de ondersteuning aan (individuele ) mantelzorgers voortgezet. Hierbij gaat het niet alleen om het geven van advies en informatie, maar ook over lotgenotencontact via bijvoorbeeld wandelgroepen, informatieve en creatieve bijeenkomsten en de inzet van respijtzorg. Mantelzorgers kunnen iedere werkdag terecht met vragen over mantelzorgondersteuning via het centrale nummer van de SWOP.
De methode Positieve Gezondheid is geimplementeerd bij de SWOP en wordt als gespreksmethode gebruikt bij de (kennismakings) gesprekken met mantelzorgers. Hiernaast werken de mantelzorgconsulenten met 'Klein geluk van de mantelzorger' en de methode 'Bordje Vol', dat in 2022 gecontinueerd wordt.
Gezien de behoefte aan (informatie over) respijtzorg is de gemeentelijke website geactualiseeerd met informatie over respijtzorg en zijn er verschillende themapagina's in de lokale pers verschenen over mantelzorgers om hier meer aandacht aan te besteden. Er is tevens contact met het Adviesteam Mantelzorg van MantelzorgNL. Op basis van overleg met de gemeente en de SWOP zullen zij tot een advies komen wat betreft het onder de aandacht brengen van mantelzorg, respijtzorg en het aantrekken van vrijwilligers.
Deze adviezen worden, waar mogelijk, meegenomen in het aanbod voor en het bereiken van mantelzorgers in 2022.

Het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) is een belangrijk verbindingspunt tussen hulpvragers en vrijwilligers. Onder invloed van de coronacrisis zijn de werkzaamheden van het VIP anders ingericht en veel vrijwilligers hebben naar tevredenheid gebruikt van digitaal trainingsaanbod. Het online aanbieden van trainingen wordt in 2022 gecontinueerd en waar mogelijk uitgebreid. De coronacrisis heeft gezorgd voor een tijdelijke opleving van vrijwilligers, maar het werven en behouden van nieuwe vrijwilligers, ook uit andere doelgroepen zoals jongeren, blijft van groot belang. Om deze reden is ook de intakeprocedure vernieuwd, zodat er meer aandacht besteed kan worden aan de talenten en capaciteiten van nieuwe vrijwilligers.
De vraag naar meer kennis en deskundigheid speelt een belangrijke rol op het gebied van de inzet van vrijwilligers en zal ook in 2022 aandacht vragen.

Begraafplaatsen

De gemeente is verplicht om te voorzien in de mogelijkheid van een openbare begraafplaats. Deze voorziening is de Algemene Begraafplaats Sint Janshof. Voor het beheer van de begraafplaats is een stichting opgericht.