Stand van zaken en vooruitblik

Het ontwikkelen, beheren en onderhouden van openbaar groen, speelvoorzieningen, water en oevers.

Binnen de kernen ligt ongeveer 160 hectare openbaar groen. Wij beheren dit groen. De hoeveelheid openbaar groen neemt geleidelijk toe door ontwikkeling van nieuwe wijken in onze gemeente. Per inwoner is er in de kernen ongeveer 30 m2 open­baar groen beschikbaar. Hiervan is ongeveer twintig procent ingericht als sier- en bosplantsoen, bestaat ongeveer dertig procent uit gazon en wordt de rest beheerd als extensief of ecologisch gras. Voor het openbaar groen gelden de kaders beleidsnota ‘Natuur op de Kaart’ en het Beheerplan Spelen 2023-2026 . Wij werken aan een nieuw beleidskader dat deze beleidsdocumenten gaat vervangen: het Omgevingsprogramma Groen in en om de Kernen. De besluitvorming hierover is in 2024.

De Leefbaarheidsmonitor laat vanaf 2009 een stijgende waardering zien van de inwoners van onze gemeente voor hun woon- en leefomgeving. Dat geldt specifiek ook voor het aanbod en het onderhoud van de speelvoorzieningen en de groenvoorzieningen. De laatste jaren is de waardering verder gestegen. De volgende Leefbaarheidsmonitor is in 2025.

Water en klimaatbestendig

De komende jaren werken we eraan dat water wordt vastgehouden waar het valt. Neerslag valt niet alleen in het open­bare gebied, maar ook op de gronden van inwoners en bedrijven. Het is daarom belangrijk om samen op te trek­ken. In 2021 is het Programma Water en Klimaat 2021-2024 vastgesteld. Dit beleidsplan hebben wij samen met het Hoogheemraadschap van Delfland opgesteld en bevat de korte termijn maatregelen ook toekomstige kansen. Met het opstellen van de communicatiekalender Klimaat, informatie­bijeenkomsten in het kader van Operatie Steenbreek en het project Klimaatbestendig Klapwijk worden inwoners en bedrijven bewust gemaakt van de urgentie van het klimaatvraagstuk. Met het uitvoeren van diverse stresstesten willen we de gevolgen voor onze gemeente onderzoeken, met daarbij de mogelijke maatregelen. In 2023 is een stresstest voor hittestress en een stresstest voor wateroverlast uitgevoerd.

Natuur(bescherming)

In 2023 actualiseren we de nota met het Omgevingsprogramma Groen in en om de Kernen. Hierin bepalen wij welke maatregelen wij nemen vanaf 2024. De besluitvorming hierover is in 2024 gepland.

Weidevogelkerngebied Zuidpolder van Delfgauw

In het buitengebied levert de realisatie van het Weidevogelkerngebied Zuidpolder van Delfgauw een belangrijke bijdrage aan de natuur in onze gemeente. Hiervoor zijn de nodige stappen gezet, waaronder een ruilverkaveling zodat een aangesloten gebied is ontstaan. Het project voeren we uit met de provincie, Staatsbosbeheer en het Hoogheemraadschap van Delfland. In 2023 en 2024 is de inrichting van het kerngebied gepland. In 2023 zijn afspraken gemaakt over het beheer door en de verpachting aan de agrariërs.

Dierenwelzijn

In 2024 actualiseren wij het beleid Dierenwelzijn waarbij dit herkenbaar een plek krijgt in het Omgevingsprogramma Groen in en om de Kernen. Hierin bepalen wij welke maatregelen wij nemen vanaf 2024 met een financiële vertaling in de kadernota en programmabegroting 2025.

Recreatieve voorzieningen

Om de kernen ligt ruim 2.200 hectare buitengebied. Dat is ruim meer dan de helft van het totale gemeentelijk grondge­bied. Daarvan is ongeveer 1.030 hectare natuur- en recreatiegebied. Dat is ruim 26% van het grondgebied van onze gemeente (bron: CBS).

Recreatieve voorzieningen groene buitengebied

In 2023 hebben wij verder gewerkt aan de afronding van het project de Groenzoom. De planning is dat wij in 2024 verder werken aan de aanleg van de recreatieve, ecologische verbinding Groenzoom-Balij. De realisatie van het fietspad bij de Molenlaan wordt in 2024, begin 2025 afgerond. In 2023 is bij de Dobbeplas de wandelpadenstructuur verbeterd. In 2024 wordt de toiletvoorziening bij de Dobbeplas vernieuwd. Verder hebben wij in 2023 samengewerkt met Staatsbosbeheer aan het ontwikkelplan dat Staatsbosbeheer opstelt voor De Balij-Bieslandsebos en de Dobbeplas. Daarnaast willen we de recreatieve kwaliteit van het groene buitengebied verder versterken, door in het Omgevingsprogramma Groen in en om de Kernen daarvoor maatregelen op te nemen. De besluitvorming hierover is in 2024. De mogelijke ontwikkeling van de fietsecobrug over de A13 ter hoogte van Ruyven is voor zowel recreatie als natuur van belang. Dit project is opgenomen in het Programma Mobiliteit.

Beheerverantwoordelijkheid groene buitengebied

Onze gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van de Dobbeplas, het Wandelbos Laakweg, en het natuurgebied de Groene Keijzer. Staatsbosbeheer voert het beheer van deze gebieden uit in onze opdracht. Recreatiegebied Ruyven beheren wij zelf. Daarnaast zijn wij eigenaar van een deel van het weidevogelkerngebied in de Zuidpolder van Delfgauw. Het beheer hiervan verloopt via pachtcontracten aan agrariërs. Van de provincie krijgen wij een jaarlijkse bijdrage voor het beheer van de Dobbeplas. Samen met de gemeente Lansingerland zijn we ook verantwoordelijk voor het beheer van de Groenzoom. Hiervoor zijn beheerplannen gemaakt en afspraken met de Beheercombinatie Groenzoom. Voor de ontwikkelingen in de Groenzoom onderhouden wij contact met het Gebruikersplatform Groenzoom