Algemene omschrijving

Het programma Economie en glastuinbouw bestaat uit vier onderdelen:

  1. Economische ontwikkeling;

  2. Economische promotie (waaronder citymarketing);

  3. Fysieke bedrijfsinfrastructuur inclusief grondexploitaties van bedrijventerreinen;

  4. Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen.

Wat willen we bereiken?

Doelstelling

Een gemeente met een duurzaam en toekomstgericht ondernemersklimaat waar ruimte is voor duurzaam en nieuw ondernemerschap

Wat willen we bereiken?

Een modern en efficient glastuinbouwcluster

Vitale en bruisende centra

Duurzaam en circuliar ondernemerschap

Kwalitatieve werklocaties waarbij de werkgelegenheid meegroeit met de groei van het aantal inwoners

Wat gaan we daarvoor doen?

1. Regisseren optimale dienstverlening aan bedrijven en ondernemers

2. Faciliteren economische promotie

3. Afstemmen en regisseren bedrijfsinfrastructuur

4. Participeren in projecten ten behoeve van regionale economische structuurversterking (MRDH)

We willen het ondernemers- en vestigingsklimaat stimuleren door:

  • Dienstverlening te bieden die aansluit op de behoeften van ondernemers;

  • Te investeren in de fysieke ruimte waar ondernemers voordeel van hebben;

  • Ruimtelijke plannen flexibel in te richten (zie programma 1).

Bedrijvigheid en werkgelegenheid zijn voorwaarden voor een goed functionerende samenleving waarin iedereen mee doet. Ondernemers spelen een belangrijke rol om uitkeringsgerechtigden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg te helpen naar werk. Ondernemers hebben ook een belangrijke rol als het gaat om economische innovaties en verduurzaming.
De coronacrisis heeft bepaalde sectoren flink getroffen en de voorspellingen waren dat Nederland te maken zou krijgen met een economische recessie. Uit de meeste recente CPB-raming (juni 2021) blijkt dat de economie snel herstelt. De economie groeit naar verwachting in 2021 en 2022 met 3% per jaar. Dit is vrijwel gelijk aan de periode van voor de crisis. Het Bruto Binnenlands Product komt in 2025 mogelijk uit op 1,5%, lager dan voor de coronacrisis, maar is daarmee wel hoger dan het eerder voorspelde negatieve effect van 3%. De permanente economische schade op nationaal niveau blijft, naar de verwachting van het CPB, beperkt.

De daadwerkelijke consequenties van de crisis voor Pijnacker-Nootdorp zijn voor het overgrote deel goed te overzien en lijken zich positief te ontwikkelen. De grootste zorgen gaan uit naar de detailhandel en horeca. De vraag daarbij is of detailhandelondernemers (niet essentiële winkels) hun verliezen kunnen inhalen en opgebouwde schulden kunnen aflossen. Daarnaast is de vraag of er voldoende vraag blijft bestaan om leegstaande winkelpanden weer te vullen met een aanbod dat een toevoeging is op het bestaande aanbod. Tot slot is er nog geen goed zicht of er ondernemers zijn die dusdanige schulden hebben opgebouwd en hierdoor een beroep moeten doen op de gemeentelijke schuldhulpverlening.

Vanuit onze economische visie blijven we inzetten op nieuw en duurzaam ondernemerschap, bruisende centra en het faciliteren van initiatieven vanuit ondernemers. Vanuit onze positie in onder andere het regionale glastuinbouwcluster Greenport, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Businesspark Haaglanden, investeren we in regionale samenwerking en benutten we kansen die bijdragen aan zowel het regionale als het lokale ondernemers- en vestigingsklimaat. De regionale bekendheid van onze gemeente als aantrekkelijke woon- en werkgemeente, wordt vergroot door toepassing van het citymarketingconcept Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp.

Er is lokaal en regionaal vraag naar nieuwe en fysieke ruimte voor bedrijvigheid, wonen en glastuinbouw.
De beschikbare ruimte moeten we daarom zo efficiënt mogelijk gebruiken. In de economische visie is het uitgangspunt dat we inzetten op kwalitatieve en efficiënt ingerichte werklocaties en geen nieuwe gronden gaan uitgeven voor nieuwe bedrijventerreinen. Door het faciliteren en aanjagen van herstructurering van werklocaties, kan ruimte gecreëerd worden voor duurzaam en nieuw ondernemerschap.
In het ontwerp van de omgevingsvisie zijn keuzes gemaakt welke ruimte waarvoor gebruikt mag worden.
Die keuzes hebben effect op hoe onze lokale economie zich in de toekomst kan gaan ontwikkelen.