Algemene omschrijving
Het programma Individuele voorzieningen bestaat uit de volgende acht onderdelen:
Inkomensregelingen;
Begeleide participatie;
Arbeidsparticipatie;
Schuldhulpverlening;
Maatwerkvoorzieningen Wmo en maatwerkdienstverlening 18+;
Geëscaleerde zorg 18+;
Maatwerkdienstverlening 18-;
Geëscaleerde zorg 18-jeugdhulp.
We willen bereiken dat iedereen als volwaardig lid kan deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Of zoals het in het Hoofdlijnenakkoord 2018-2022 staat: al onze inwoners doen mee in de samenleving en niemand staat aan de kant.
Wat willen we bereiken?
Participatie, zelfredzaamheid, gezondheid en ontwikkeling van kwetsbare inwoners
Inwoners zijn gezond en ontwikkelen zich naar vermogen
De jeugd groeit gezond, veilig en kansrijk op
Inwoners zijn zo zelfredzaam mogelijk en participeren in de samenleving
1. Bepalen individuele inkomensonder-steuning
2. Bepalen individuele ondersteuning bij re-integratie, participatie en schuldhulpverlening
3. Bepalen individuele voorzieningen Wmo
4. Bepalen individuele voorzieningen jeugdhulp
5. Bepalen handhaving en fraude sociaal domein
6. Verbinden collectieve voorzieningen aan maatwerkvoorzieningen
De komende jaren gaan we door met het ontwikkelen van de transformatie waarin de publieke waarde leidend is: we zijn mensgericht en bieden passende en doelmatige oplossingen voor jongeren, ouderen en inwoners in een kwetsbare positie.
In onze visie op het sociaal domein hebben inwoners aandacht voor elkaar en vinden ze het normaal om zoveel mogelijk zelfredzaam en zelfwerkzaam te zijn. Een doelmatig werkend professioneel vangnet voor inwoners die het niet op eigen kracht redden is het sluitstuk in dit perspectief.
De gemeente heeft een bepalende rol bij de inzet van de individuele voorzieningen. Dit vanuit verschillende wettelijke kaders: de Participatiewet, de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet, de Wet inburgering en regelingen die daarmee verband houden zoals de Wet schuldbemiddeling. Uitgangspunt is om (waar nodig) ontschot hulp te bieden vanuit de verschillende regelingen.
Tegelijkertijd staan we voor de uitdaging om de sterk stijgende kosten in het Sociaal Domein een halt toe te roepen. Maatregelen om kosten te beheersen worden in de komende jaren verder geimplementeerd.
Hierbij kijken we niet alleen naar de toegang, het aanbod en samenwerking met zorgaanbieders, het (preventieve) aanbod en samenwerking met maatschappelijke partners, maar ook kritisch naar onze eigen organisatie. Om zo ook in de toekomst zorg en ondersteuning te kunnen blijven verlenen.
Deze is zo licht en zo kort mogelijk, maar wel adequaat en passend, binnen verantwoorde financiële kaders (zie hiervoor de paragraaf Sociaal domein).
Dit programma heeft een duidelijke relatie met programma 6 ‘collectieve voorzieningen’. In programma 6 worden immers activiteiten en diensten ontwikkeld die voorliggend of aanvullend zijn op de individuele persoonsgebonden voorzieningen. Deze voorliggende voorzieningen spelen een cruciale rol bij preventie, het vroeg signaleren van problemen en een beroep doen op de eigen mogelijkheden van inwoners.