Algemene omschrijving

Dit programma bestaat uit drie onderdelen:

  1. Bestuur;

  2. Samenwerkingsverbanden;

  3. Dienstverlening.

Dit programma gaat zowel over de voorwaarden voor het bestuur om zijn wettelijke en autonome taken te kunnen uitvoeren en om de bestuurlijke en politieke ambities te kunnen realiseren als over onze dienstverlening.

Wat willen we bereiken?

Doelstelling

Open en transparante overheid met een op de inwoner en samenleving aangepaste dienstverlening

Wat willen we bereiken

Goede democratische besluitvorming

Onze positie in de Metropoolregio is benut

De publieksdienstverlening is naar tevredenheid van inwoners en ondernemers

Wat gaan we daarvoor doen

1. Zorgen voor goede besluitvorming in de gemeenteraad en het college met participatie van inwoners

2. Deelnemen aan, benutten en bewaken van intergemeentelijjke samenwerkings-verbanden

3. Doorontwikkelen van de (digitale) dienstverlening

In de gemeente is de raad het hoogste besluitvormende orgaan. De raad stelt kaders en geven opdracht aan het college vanuit dualisme. Het college is verantwoordelijk voor de uitvoering en de raad controleert of datgene wat beoogd is ook gerealiseerd is. Dat betekent dat er sprake is van een samenspel tussen raad en college. Om tot goede democratisch besluitvorming te komen, hebben raad en college afspraken met elkaar gemaakt hoe zij de komende bestuursperiode met elkaar willen omgaan over onze omgangsvormen, rolopvattingen, de bestuurscultuur en structurele terugkoppeling.

Als gemeente is het belangrijk te begrijpen wat inwoners nodig hebben en daarbij willen we hun ervaring en expertise benutten. Omdat burgerparticipatie van belang is bij alle beleidsterreinen van de gemeente ontwikkelen we participatiebeleid. Met de doorontwikkeling van het participatiebeleid willen we bewust stilstaan bij de visie die wij als gemeente hebben op (burger)participatie en bij de principes die daarbij van belang zijn om burgerparticipatie vorm te geven. We willen het participatiebeleid op een gestructureerde, transparante en zorgvuldige wijze uitvoeren om structureel te investeren in het vertrouwen tussen ons als lokale overheid en onze inwoners en ondernemers.

Omdat het leven van onze inwoners niet stopt bij de gemeentegrenzen werken we voor onderwerpen die de gemeentegrenzen overschrijden samen in regioverband en met andere overheden. De specifieke positie van Pijnacker-Nootdorp in de regio willen we zo goed mogelijk benutten voor onze inwoners. Op sommige onderdelen is het wettelijk verplicht, zoals bij participatie in de arbeidsmarktregio. Sommige samenwerkingsverbanden zijn vrijwillig in de vorm van een gemeenschappelijke regeling (GR), zoals de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).