Stand van zaken en vooruitblik

Bestuur

De raad van Pijnacker-Nootdorp heeft op 15 juni 2022 het Raadsakkoord op hoofdlijnen 2022-2026 ‘Bouwen aan de toekomst’ vastgesteld. De ambities en afspraken uit het raadsakkoord zijn vervolgens door het college uitgewerkt in de Uitvoeringsagenda 2022-2026.
Hiermee werken raad en college van de gemeente Pijnacker-Nootdorp de komende vier jaar voor de derde termijn op rij samen vanuit een breed gedragen afsprakenkader.
De afgelopen twee bestuursperiodes stonden voornamelijk in het teken van het herkennen, erkennen en anticiperen op grote maatschappelijke veranderingen en crises. In antwoord op onder meer de transities in het sociaal domein, de energietransitie, de naderende inwerkingtreding van de Omgevingswet en de coronacrisis, hebben raad en college samen met inwoners en ondernemers de afgelopen jaren veel nieuw beleid geformuleerd en vertaald in meerdere uitvoeringsplannen. Wij denken daarbij onder andere aan de Omgevingsvisie, het Programma Water en Klimaat, het Energietransitieplan, het Interventieplan sociaal domein en de coronasteunmaatregelen. De komende tijd willen we onze inzet vooral richten op de realisatie van al deze mooie plannen in tastbare resultaten voor onze inwoners en ondernemers. De resultaten van onze inspanning zullen buiten vooral zichtbaar worden in leefbare woonwijken, onderwijs-, sport- en cultuurvoorzieningen, nieuwe woningen, bedrijfsgebouwen, duurzaamheidsmaatregelen, klimaataanpak en het weidevogelkerngebied.
Daarnaast zullen we met elkaar antwoorden moeten vinden op nieuwe vraagstukken die zich aandienen zoals de krapte op de woningmarkt, het tekort aan arbeidskrachten, veranderend consumentengedrag, bodemdaling, ondermijning, discriminatie, vergrijzing, kansenongelijkheid enzovoort. In reactie op deze en andere ontwikkelingen, is met het raadsakkoord onder andere opdracht gegeven voor een grootschalige actualisatie van de visie op het sociaal domein, de economisch visie, cultuur, parkeren en groen. Ondertussen zullen de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne nog wel enig tijd hun doorwerking hebben in ons beleid en de praktische uitvoering daarvan.

Financieel waakzaam - Uitdagingen bij onze overheidsfinancien

Wij gaan voorzichtig en verantwoord om met gemeenschapsgeld, zoals ook staat aangegeven in het Raadsakkoord op hoofdlijnen 2022-2026. Onze gemeente staat er aan het begin van deze nieuwe raadsperiode financieel opnieuw goed voor. Zo is er door het inzetten van de opbrengsten van de verkochte aandelen Eneco ruim anderhalf miljoen euro structureel beschikbaar voor nieuw beleid in de vorm van een ‘stelpost Enecogelden’. Bovendien zien we met de inzet van deze gelden ook nog de schulden van de gemeente in snel tempo afnemen. Tegelijkertijd is het door allerlei ontwikkelingen moeilijk te voorspellen hoe het financieel perspectief zich zal ontwikkelen. We zijn daarom waakzaam en voorzichtig met nieuwe uitgaven. Eerst moet duidelijk zijn dat er geld voor is.

Samenwerkingsverbanden

Voor onderwerpen die de gemeentegrenzen overschrijden werken we samen in regioverband. Belangrijkste motieven voor regionale samenwerking zijn, dat het leven van onze inwoners niet stopt bij de gemeentegrenzen en om de krachten te bundelen: samen staan we sterker. Op sommige onderdelen is het wettelijk verplicht, zoals bij participatie in de arbeidsmarktregio.
Sommige samenwerkingsverbanden zijn vrijwillig in de vorm van een gemeenschappelijke regeling (GR), zoals de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), waarin 23 gemeenten samenwerken op het gebied van bereikbaarheid en economisch vestigingsklimaat.
In 2023 stelt het bestuur van de MRDH een nieuwe regionale strategische agenda vast, van waaruit de regionale vraagstukken worden opgepakt.
Rechtspersonen waarin de gemeente een bestuurlijk en een financieel belang heeft, worden verbonden partijen genoemd. Dit geldt voor de Veiligheidsregio Haaglanden, maar bijvoorbeeld ook voor de GGD en Veilig Thuis Haaglanden, de Bank Nederlandse Gemeenten en het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden, waar het regionaal inkopen en contracteren van jeugdhulp centraal staat.

Vanuit bestuurlijk, beleidsmatig en financieel oogpunt is het van belang dat aandacht wordt besteed aan deze partijen. Daarom schrijft artikel 23 van de Financiële verordening gemeente Pijnacker-Nootdorp 2021 voor dat het college tenminste eenmaal in de vier jaar een nota verbonden partijen aan de raad ter vaststelling aanbiedt.

Een volledig overzicht van deze partijen is te vinden in de paragraaf Verbonden Partijen. Voor andere samenwerkingsverbanden is er een convenant of een platform voor overleg of afstemming, zoals de Warmte samenwerking Oostland.

Dienstverlening

Onze dienstverlening laat zich zien als een dynamisch proces dat zich constant aanpast aan de eisen van de tijd. Dit betekent dat wij onze dienstverlening continu aanpassen aan wat de inwoner en de samenleving nodig heeft. Wij ontwikkelen digitalisering en dienstverlening in relatie tot elkaar.

Dienstverlening en digitalisering

Hoe klanten onze dienstverlening ervaren, wordt bepaald vanaf het allereerste contactmoment. Een succesvolle digitale gemeentelijke dienstverlening is hierbij essentieel. Om inzichtelijk te maken wat de staat is van onze digitale dienstverlening, hebben wij in 2018 onderzoek uit laten voeren. Onze gemeente haalde van de 380 gemeenten in Nederland de 16e positie in bij digitale volwassenheid voor inwoners en de 32e positie bij digitale volwassenheid voor ondernemers.

Doorontwikkelen van de digitale dienstverlening

Digitale technologie maakt een belangrijk deel uit van ons dagelijkse leven. Wij spelen daar in onze dienstverlening op in, waarbij de visie op (digitale) dienstverlening de benodigde kaders biedt. De klantbeleving staat hoog op onze agenda. Informatie wordt digitaal in het gehele werkproces verwerkt. Wat niet digitaal is wordt digitaal gemaakt, zodat workflow analyse van informatie toegepast kan worden.
De verschillende kanalen zijn met elkaar verbonden. Daardoor bestaat een goed beeld welke kanalen inwoners, organisatie en ondernemers gebruiken. De inrichting van de dienstverleningskanalen en -processen worden voortdurend gemonitord en verbeterd.
Onze nieuwe website is daar een voorbeeld van. De toegankelijkheid van de website blijft aandacht vragen. Ook voor ouderen, niet-digitale inwoners en mensen met een beperking, moeten gemeentelijke informatie kunnen raadplegen. Ons doel is de digitale dienstverlening klantgericht te versterken en maatwerk te bieden waar nodig, ook in de vorm van persoonlijk contact.

Wij zien ons geconfronteerd met nieuwe wet- en regelgeving gericht op toegankelijkheid en een transparante en betrouwbare overheid.
Dit vraagt actie van ons. Het gaat om de Wet open overheid, Wet digitale overheid en het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid. In 2022 hebben wij hier reeds stappen in gezet om te voldoen aan de vereisten. Zo is de website van de gemeente vernieuwd en is het I-beleid voor de komende jaren verder vormgegeven.