Wat gaan we daarvoor doen?

Rol

Activiteit

Taakveld

Resultaat

1. Zorgen voor goede besluitvorming in de gemeenteraad en het college met participatie van inwoners

Doorontwikkeling (burger)participatie

Bestuur

Vastgesteld participatiebeleid

Omzetten inspraakverordening naar participatieverordening

Bestuur

Participatieverordening

2. Deelnemen aan, be­nutten en bewaken van intergemeente­lijke samenwerkings­ver­banden

Versterken regionale samenwerking

Bestuur

Nota Verbonden Partijen 2022-2025

3. Dienstverlening aan inwoners en ondernemers verbeteren

Actualiseren visie op (digitale) dienstverlening

Bestuur

Geactuaisserde visie op (digitale) dienstverlening

Uitvoeren onderzoek naar digitale volwassenheid

Bestuur

Actuele informatie op www.waarstaatjegemeente.nl

Het iteratief verbeteren van de digitaal aan te vragen producten.

Bestuur

We behouden de score op digitale volwassenheid en verbeteren de score op klantbeleving.

Opstellen bestedingsplan vrijgekomen rijksmiddelen t.b.v. het fundamenteel verbeteren van de dienstverlening

Bestuur

Raadsvoorstel over het bestedingsplan

Voorbereidende organisatorische en technische werkzaamheden verrichten in het kader van het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid

Bestuur

We behouden de score op digitale volwassenheid en verbeteren de score op klantbeleving

Voorbereidende organisatorische en technische werkzaamheden verrichten in aanloop naar de Wet open overheid

Bestuur

Een soepele inwerkingtreding van de Woo waarbij voldaan wordt aan wet- en regelgeving

Voorbereidende organisatorische en technische werkzaamheden verrichten in aanloop naar de Wet digitale overheid

Bestuur

Een soepele inwerkingtreding van de Wdo waarbij voldaan wordt aan wet- en regelgeving

Toelichting

1. Zorgen voor goede besluitvorming in de gemeenteraad en het college met participatie van inwoners

Omdat (burger)participatie van belang is bij alle beleidsterreinen van de gemeente, ontwikkelen college en raad in nauwe samenwerking participatiebeleid. De aanleiding voor het ontwikkelen van participatiebeleid is de verplichting die de Omgevingswet met zich meebrengt om participatiebeleid te ontwikkelen en vast te stellen vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Deze verplichting richt zich op een aantal instrumenten die horen bij de nieuwe wet. We hebben toen besloten de opdracht een bredere scoop mee te geven omdat “burgerparticipatie” van belang is bij alle beleidsterreinen van de gemeente. Het concept-participatiebeleid is in 2022 uitgewerkt in een Denkwijzer, een Werkwijzer en een Handreiking voor de initiatiefnemers. De uitwerking is in lijn met de ambitie zoals verwoord in het Raadsakkoord op hoofdlijnenakkoord 2022-2026. De Denkwijzer verwoordt de visie, de doelstellingen en de principes van participatie in Pijnacker-Nootdorp. De Werkwijzer bevat handvatten voor de ambtelijke organisatie voor de stappen die nodig zijn in de uitvoering van het beleid. De handreiking is bedoeld voor initiatiefnemers om hen te helpen - om in lijn met het gemeentelijk beleid en in de geest van de Omgevingswet - vorm te geven aan participatie over hun initiatief. Input voor de verschillende documenten is opgehaald bij de raad tijdens een inspiratiesessie in september 2021, bij de ambtelijke organisatie en enkele stakeholders/inwoners, die ervaring hebben met participatietrajecten van de gemeente of met initiatieven in het fysieke domein. Het concept-beleid is direct na de zomer 2022 door de raad vrij gegeven voor een inspraakprocedure volgens de geldende inspraakverordening. Vaststelling van het Participatiebeleid is beoogd voor januari/februari 2023. Onderdeel van de vaststelling van het nieuwe Participatiebeleid wordt het besluit om de bestaande inspraakverordening vervolgens om te zetten naar een participatieverordening conform het Raadsakkoord op hoofdlijnen 2022-2026.

2. Deelnemen aan, benutten en bewaken van intergemeentelijke samenwerkings­verbanden

Artikel 23 van de Financiële verordening gemeente Pijnacker-Nootdorp 2021 schrijft voor dat het college ten minste een keer in de vier jaar aan de raad een nota verbonden partijen ter vaststelling aanbiedt. Een verbonden partij is een privaat- of publiekrechtelijke organisatie waarin een gemeente een bestuurlijk èn een financieel belang heeft. Vanuit bestuurlijk, beleidsmatig en financieel oogpunt is het van belang dat aandacht wordt besteed aan deze partijen. De relevantie wordt duidelijker als we bedenken dat verbonden partijen vaak beleid uitvoeren dat de gemeente in principe ook zelf kan (blijven) doen. De gemeente mandateert als het ware de verbonden partij. De gemeente blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor het realiseren van de beoogde doelstellingen van de programma´s. Een tweede belang dat de gemeente bij inzicht in de verbonden partijen heeft, betreft de kosten – het budgettaire beslag – en de financiële risico´s die de gemeente met de verbonden partijen kan lopen en de daaruit voortvloeiende budgettaire gevolgen.

In de Nota verbonden Partijen 2022-2025 wordt van elk van de verbonden partijen weergegeven:

- het openbaar belang
- het eigen vermogen
- de solvabiliteit
- het financieel resultaat
- het financieel belang
- de zeggenschap van de gemeente

De nota dient voorts de kaders te bevatten voor het beleid betreffende (het aangaan van nieuwe) deelnemingen en met name onder welke condities het publiek belang gediend is met behartiging door verbonden partijen, de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de verbonden partijen en de financiële voorwaarden.

Een volledig overzicht van rechtspersonen waarin de gemeente een bestuurlijk en financieel belang heeft, is te vinden in de paragraaf Verbonden Partijen.

3. Doorontwikkelen van de (digitale) dienst­verlening

Inwoners en ondernemers willen graag 7x24 uur producten en diensten van de gemeente kunnen aanvragen. Daarom is het belangrijk dat wij de mogelijkheid bieden om producten en diensten digitaal aan te vragen. Digitale volwassenheid is een wijze om uit te drukken in hoeverre er sprake is van een geavanceerde digitale dienstverlening.De actuele stand van zaken is te volgen op de site van de VNG https://www.waarstaatjegemeente.nl/ onder dienstverlening en digitalisering. Ons doel is de dienstverlening door te ontwikkelen.
Hiervoor is het van belang dat wij ons ook richten op de verbetering van de beleving van onze dienstverlening, de nieuwe website draagt hieraan bij.