Algemene omschrijving

Het programma Individuele voorzieningen bestaat uit de volgende acht onderdelen:

  1. Inkomensregelingen;

  2. Begeleide participatie;

  3. Arbeidsparticipatie;

  4. Schuldhulpverlening;

  5. Maatwerkvoorzieningen Wmo en maatwerkdienstverlening 18+;

  6. Geëscaleerde zorg 18+;

  7. Maatwerkdienstverlening 18-;

  8. Geëscaleerde zorg 18-jeugdhulp.

We willen bereiken dat iedereen naar vermogen als volwaardig lid kan deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Of zoals het in het raadsakkoord op hoofdlijnen 2022-2026 staat: we beseffen dat zelfredzaamheid niet voor iedereen haalbaar is. De maatschappij kan voor mensen te complex zijn, waardoor (tijdelijk) ondersteuning nodig kan zijn.

Wat willen we bereiken?

Doelstelling

Individuele voorzieningen voor inwoners die het (tijdelijk) nodig hebben om deel te kunnen (blijven) nemen aan de samenleving

Wat willen we bereiken

Iedereen kan naar vermogen als volwaardig lid deelnemen aan het maatschappelijk verkeer

Adequate en passende ondersteuning binnen verantwoorde financiële kaders

Wat gaan we daarvoor doen

1. We bieden laagdrempelige en doelmatige oplossingen voor jongeren, ouderen, gezinnen en inwoners in een kwetsbare positie

2. We continueren de maatregelen om de kosten te beheersen en de kwaliteit te borgen

De komende jaren gaan we door met het ontwikkelen van de transformatie van het sociaal domein waarin de inwoner centraal staat: we zijn open en betrokken en bieden laagdrempelige en doelmatige oplossingen voor kinderen, jongeren, ouderen en gezinnen in een kwetsbare positie. Systemen zijn hierbij niet leidend. Het bieden van bestaanszekerheid is hierbij een belangrijk thema.

In onze huidige visie op het sociaal domein hebben inwoners aandacht voor elkaar en vinden ze het normaal zelfredzaam en zelfwerkzaam te zijn. We beseffen dat zelfredzaamheid niet voor iedereen haalbaar is. De maatschappij kan voor mensen te complex zijn waardoor zij (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben. Een doelmatig werkend (professioneel) vangnet is het sluitstuk binnen dit perspectief.

De gemeente heeft een bepalende rol bij de inzet van de individuele voorzieningen. Dit vanuit verschillende wettelijke kaders: de Participatiewet, de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet, de Wet inburgering en de Wet schuldhulpverlening. Uitgangspunt is om ontschot hulp te bieden vanuit de verschillende regelingen. Waar nodig worden gezinnen ondersteund vanuit één plan.

Het interventieplan op de beheersing van kosten en versterking en verbetering van de kwaliteit van dienstverlening wordt de komende jaren verder uitgevoerd en doorontwikkeld. We blijven alert op nieuwe kansen en signaleren ontwikkelingen. Hierbij kijken we niet alleen naar de toegang, het (preventieve) aanbod en samenwerking met zorgaanbieders en maatschappelijke partners, maar ook kritisch naar onze eigen organisatie. Om zo ook in de toekomst zorg en ondersteuning te kunnen blijven verlenen. Deze is adequaat en passend, en zo licht en zo kort mogelijk.

Dit programma staat niet op zichzelf. Het heeft een duidelijke relatie met programma 6 ‘collectieve voorzieningen’. In programma 6 worden immers activiteiten en diensten ontwikkeld die voorliggend of aanvullend zijn op de individuele voorzieningen. Deze collectieve voorzieningen spelen een cruciale rol bij preventie, het vroeg signaleren van problemen en het vergroten van de zelfredzaamheid van inwoners. Binnen dit programma wordt ook verbinding gelegd met andere programma’s zoals wonen, onderwijs, economie en veiligheid.