OZB Woningen en OZB Niet woningen

Onroerendezaakbelastingen (OZB)

De OZB is een belasting die gemeenten mogen heffen over woningen en niet-woningen. Er is een relatie tussen de OZB en de algemene uitkering uit het gemeentefonds (zie ook Algemene Dekkingsmiddelen). Eén van de maatstaven bij de verdeling van de algemene uitkering is de belastingcapaciteit. De belastingcapaciteit is een afgeleide van de waarde van onroerende zaken. Gemeenten die binnen hun grenzen veel waardevolle onroerende zaken hebben, ontvangen een lagere uitkering dan soortgelijke gemeenten met minder waardevolle onroerende zaken. De OZB genereert voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp de hoogste belastingopbrengst. De OZB kan worden gesplitst in een eigenarenbelasting en een gebruikersbelasting. De aanslagen OZB worden berekend op basis van de waarde van de onroerende zaken. Deze waardering dient de gemeente uit te voeren op grond van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ).

Het tarief voor de heffing van de OZB wordt jaarlijks gewijzigd. De aanslag OZB wordt berekend naar een percentage van de waarde van de onroerende zaken, zoals die op de voet van hoofdstuk IV van de Wet waardering onroerende zaken wordt vastgesteld. Als zich afrondingsverschillen voordoen, wordt het passend geacht om dat in het voordeel van burger en bedrijfsleven te beslechten.

Voor het jaar 2024 worden de onroerende zaken gewaardeerd naar waarde peildatum 1 januari 2023. Een uitgebreide toelichting wordt gegeven in de paragraaf Lokale heffingen.