Algemene omschrijving
Het programma Collectieve voorzieningen bestaat uit de volgende negen onderdelen:
Samenkracht en burgerparticipatie;
Volksgezondheid;
Kernteams;
Sportbeleid en activering;
Sportaccommodaties;
Cultuurvoorzieningen;
Preventieve en algemene voorzieningen sociaal domein;
Ondersteuning mantelzorg en vrijwilligers;
Begraafplaatsen.
Dit programma heeft een duidelijke relatie met programma 7 waarin individuele (zorg-)voorzieningen worden behandeld. Vanuit het programma collectieve voorzieningen gaat het om algemene activiteiten en diensten, waarmee we zoveel mogelijk willen voorkomen dat onze inwoners een beroep moeten doen op individuele voorzieningen. Of die daarop juist een aanvulling zijn. Collectieve voorzieningen zijn van belang voor preventie, het vroeg signaleren van problemen en het benutten van de eigen mogelijkheden van inwoners.
Wat willen we bereiken?
Vrij toegankelijke voorzieningen voor iedereen die bijdragen aan de ontwikkeling, participatie en zelfredzaamheid van inwoners
Inwoners doen mee in de samenleving, ontwikkelen zich en zetten zich in voor anderen
Voorzieningen die aansluiten op de mogelijkheden van mensen en die daarmee bijdragen aan het beperken van de toestroom naar individuele ondersteuning
Financieel beheersbaar sociaal domein, waarin de meest kwetsbare inwoners geholpen kunnen worden
1. Investeren in voorzieningen voor sport en cultuur en faciliteren van sportieve en culturele activiteiten
2. Uitvoeren en monitoren van een actueel Lokaal Gezondheidsbeleid
3. Faciliteren en regisseren preventieve en algemene voorzieningen in het sociaal domein
Met dit programma willen we bereiken dat inwoners zo zelfstandig mogelijk kunnen meedoen in de samenleving, zich daarin kunnen ontwikkelen en zich inzetten voor de medemens en de maatschappij. De bijdrage die onze netwerkorganisaties en vrijwilligers leveren en de ondersteuning door mantelzorgers, is daarbij essentieel.
Ons uitgangspunt is dat collectieve voorzieningen aansluiten op de menselijke maat en de toestroom naar individuele ondersteuning beperken. Op die manier ontstaat een beter financieel beheersbaar sociaal domein, waarin inwoners die zich (tijdelijke) in een kwetsbare positie bevinden geholpen kunnen worden. Onze inzet is lokaal en regionaal gericht op een betaalbare sociale infrastructuur.
Het is belangrijk dat er verbinding is tussen de collectieve voorzieningen en het maatwerk uit programma 7. Met het faciliteren van culturele- en sportieve voorzieningen en activiteiten en het investeren daarin, dragen we bij aan ontmoeting en verbinding, waardoor inwoners kunnen meedoen aan de samenleving en daaraan ook een bijdrage kunnen leveren.