Algemene omschrijving
Het programma Mobiliteit bestaat uit drie onderdelen:
Verkeer en wegen;
Parkeren;
Openbaar vervoer.
Met de uitwerking van deze onderdelen werken we aan de voorwaarden om de mobiliteit van de huidige en toekomstige inwoners en bedrijven mogelijk te maken.
Wat willen we bereiken?
Lokaal en regionaal sterk verbonden gericht op duurzame mobiliteit
Verkeersveilige gemeente
Een duurzaam bereikbare gemeente
Toegankelijk en bruikbaar OV
Keuze voor schoon vervoer
1. Infrastructuur duurzaam veilig (her)inrichten en stimuleren verkeersveilig gedrag
2. Stimuleren van duurzamere vormen van mobiliteit
3. Duurzaam en doelmatig beheren van de Openbare Ruimte
4. Samen met de MRDH werken aan de instandhouding van een dekkend netwerk aan ov-voorzieningen
5. Faciliteren van de keuze voor schoon vervoer
Mobiliteit is geen doel op zich, maar zorgt ervoor dat onze inwoners kunnen werken, wonen, leren, ontspannen en ontmoeten. Dat doen zij niet alleen binnen de gemeente, maar ook in de regio. Een uitgebreid netwerk aan voetpaden, fietspaden, autowegen en openbaar vervoersverbindingen in de gemeente maken deze activiteiten mogelijk. De raad streeft in het raadsakkoord 2022-2026 naar een gemeente die lokaal en regionaal sterk verbonden is en die daarbij gericht is op duurzame mobiliteit. Deze ambitie is in lijn met de Omgevingsvisie waarin het toekomstbeeld is geschetst dat de gemeente in 2050 lokaal en regionaal goed bereikbaar is. In deze visie is daarbij aangegeven dat de inzet gericht is op duurzame vervoersvormen, zoals lopen, fietsen en het openbaar vervoer. Deze vormen van vervoer dragen daarbij ook bij aan andere ambities van de gemeente, zoals de ambitie voor groen en een aantrekkelijke openbare ruimte.
Inwoners en ondernemingen reizen ook naar het omliggend stedelijk gebied. We werken daarom in MRDH-verband samen aan de duurzame bereikbaarheid van de regio. Daarbij ligt de focus ook op het stimuleren van fietsen en reizen met het openbaar vervoer.