Wat gaan we daarvoor doen?

Rol

Activiteit

Taakveld

Resultaat

1. Regisseren en facili­teren van veiligheid en leefbaarheid door en met inwoners, bedrij­ven en partners

Handhavingsuitvoeringsplan 2022

Openbare orde en veiligheid

Resultaten conform het Handhavingsuitvoerings­plan

Evaluatie Integraal Veiligheidsplan

Openbare orde en veiligheid

Geslaagde evaluatie met bruikbare input voor nieuw op te stellen nota

Participatietraject starten voor input Integraal Veiligheidsplan 2023-2026

Openbare orde en veiligheid

Geslaagd participatietraject met bruikbare gegevens

Het nieuwe Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 wordt opgesteld

Openbare orde en veiligheid

Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 wordt eind 2022 vastgesteld

2. Bepalen van rand­voorwaarden om veilig te kunnen wo­nen, werken en recre­ëren

Handhavend optreden met het oog op openbare orde en veiligheid

Openbare orde en veiligheid

Voortgangsrapportage over inzet en prioriteiten op basis van uitvoeringsplan Inte­grale veiligheid en Handhavings­uitvoeringsplan

3. Regisseren en facili­teren van initiatieven die bijdragen aan een duurzame en energie­neutrale gemeente

Uitvoeringsprogramma Energietransitie

Energietransitie

Resultaten conform het uitvoeringsprogramma

Faciliteren van verdere ontwikkeling van lokale warmtenetten en een regionaal warmtenet binnen de glastuinbouwge­bieden in Lansinger­land en Pijnacker-Nootdorp

Energietransitie

Voortgang verduurzaming warmte is voortaan onderdeel van de integrale voortgangsrapportage energie

Samenwerken Regionale Energie Strategie Rotterdam Den Haag

Energietransitie

Uitvoeringsagenda Regionale Energie Strategie Rotterdam Den Haag

Klimaatbestendig en gasloos Klapwijk

Energietransitie

Voortgang Klapwijk is voortaan onderdeel van de intgrale voortgangsrapportage energie

Duurzaam en doelmatig be­heer en onderhoud van hemelwater­afvoer en riolering

Riolering

Het Gemeentelijk Rioleringsplan 2018 - 2021 wordt in 2022 geactualiseerd

Uitvoeren beheer en onderhoud gemalen in de gemeenten Delft en Leidschendam-Voorburg volgens de Gemeenschappelijke regeling samenwerking gemalen en persleidingen stedelijk afvalwater

Riolering

Uitvoering conform Gemeenschappelijke regeling

Invoeren Omgekeerd Inzamelen volgens Uitvoeringsplan Grip op Grondstoffen

Afval

In 2022 wordt de uitrol gevolgd en bijgestuurd waar nodig

Toelichting

1. Regisseren en faciliteren van veiligheid en leefbaarheid door en met inwoners, bedrijven en partners

We werken aan onze veiligheid en leefbaarheid volgens het Uitvoeringsplan Integrale Veiligheid. Voor 2022 wordt een nieuw uitvoeringsplan opgesteld. Daarnaast start in 2022 een participatietraject met de samenleving om input op te halen voor het nieuwe Integraal Veiligheidsplan. Dit plan krijgt een looptijd van 2023 tm 2026. We stimuleren activiteiten waarbij inwoners, organisaties en bedrijven bijdragen aan de veiligheid in hun directe woon- en leef­omgeving. Dat zijn onder andere Burgernet, wijktoezicht en WhatsApp Buurtpreventie. Nieuwe inwoners krijgen informa­tie van de brandweer over brandveilig leven.

Gemeente, politie, jeugd- en jongerenwerk en kernteams geven uitvoering aan de per­soonsgerichte aanpak door zo vroeg mogelijk probleemjongeren te signaleren. Zo wordt gericht gewerkt om erger te voorkomen.

2. Bepalen van randvoorwaarden om veilig te kunnen wonen, werken en recreëren

Hierbij maken we gebruik van het Handhavingsuitvoeringsprogramma. We hanteren een informele handhavings­aanpak (‘in contact’) bij overtredingen, meldingen en de afhandeling van klachten. Wanneer de informele aanpak niet werkt, zetten we formele handhaving in. De prioriteiten voor de komende jaren zijn:

  • Toezicht en handhaving winkelcentra, woonwijken en bedrijventerreinen;

  • Naleving van de regels bij het verstrekken van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar;

  • Het aanpakken van leefbaarheidsvraagstukken op het gebied van hondenpoep;

  • Het bijplaatsen van (grof) afval bij verzamelcontainers in wijken en buurten;

  • Parkeeroverlast van auto’s in wijken en winkelcentra.

In 2020 en 2021 heeft de nadruk niet gelegen op bovengenoemde prioriteiten maar op toezicht op naleving van de maatregelen in het kader van COVID -19. Het is de verwachting er in 2022 weer meer ruimte is om aandacht te geven aan het de reguliere prioriteiten.

Vanaf 2020 verzorgt de gemeente Pijnacker-Nootdorp, als centrumgemeente van de Gemeenschappelijke regeling samenwerking gemalen en persleidingen stedelijk afvalwater, het beheer en onderhoud van de gemalen in de gemeenten Delft en Leidschendam-Voorburg.

3. Regisseren en faciliteren van initiatieven die bijdragen aan een duurzame en energieneutrale gemeente

In 2022 wordt de uitvoering van de werkzaamheden uit het huidige Plan van Aanpak Verduurzaming Warmtevoorziening geïntegreerd in een nog op te stellen uitvoeringsprogramma Energietransitievisie.
Dit programma wordt in de 2e helft van 2021 aan de raad aangeboden samen met het Energietransitieplan. In dit uitvoeringsprogramma staan de activiteiten die we als gemeente gaan uitvoeren op het gebied van warmte, elektriciteit, duurzame mobiliteit, participatie enz.

De afgelopen jaren is beleid gemaakt voor energieneutraliteit en zijn (voorzichtige) stappen gezet in de uitvoering. Het percentage hernieuwbare energie dat wordt opgewekt in onze gemeente loopt iets vooruit op het landelijke gemiddelde. Maar als we dieper naar dit cijfer gaan kijken, blijkt dat deze voorsprong hoofdzakelijk veroorzaakt wordt op het gebied van duurzame warmte. Op het terrein van duurzame elektriciteit is nog een behoorlijke inhaalslag te maken.

Willen we de beleidsdoelstellingen bereiken, dan moeten we meer gaan doen. De oplossingen zoeken we in een mix van maatregelen: bijvoorbeeld energiebesparingsmaatregelen, geothermie, zonne-energie en (lokale) warmtenetten. In beeld is gebracht wat de lokale mogelijkheden zijn voor de opwerk van hernieuwbare energie, dit is opgenomen in het concept-energietransitie. De uitvoering is niet alleen een taak van de overheid. De energietransitie vraagt inzet en een gedragsverandering van inwoners, bedrijven, (sport)verenigingen en andere partijen in de samenleving. Om inwoners en bedrijven te informeren en over te halen om een bijdrage te leveren, wordt zwaar ingezet op participatie. Aangezien participatie op meerdere beleidsonderwerpen gewenst is, is ervoor gekozen om het energietransitieplan te koppelen aan het opstellen van de omgevingsvisie. Energieopwekkende maatregelen kennen over het algemeen ruimtelijke gevolgen welke het beste in samenhang onderzocht en beoordeeld moeten worden.

Een van de uitwerkingen van het energietransitieplan is het opstellen van gebiedsvisies. Op basis van het energietransitieplan gaan we met de samenleving de visie verder uitwerken tot een gedetailleerd plan. In 2020 zijn we hiermee aan de slag gegaan. De campagne “Met Energie Aan de Slag is geïntroduceerd en de gesprekken met professionele partijen en bewoners zijn gaande. In het verlengde hiervan heeft de gemeente een RRE (Regeling Reductie Energie)-bijdrage ontvangen voor kleinschalige maatregelen aan huis. Ook is een aanvraag gedaan voor Klapwijk in het kader van het landelijke Programma Aardgasvrije Wijken. Dit programma is erop gericht om te leren van de aanstaande warmtetransitie in Nederland, van aardgas naar alternatieve warmtebronnen. De ervaringen die opgedaan worden in Klapwijk kunnen gebruikt worden bij het opstellen van de overige gebiedsvisies.

Op basis van de verkenning Warmte Oostland, Pijnacker-West en Regio Ypenburg/Nootdorp/ Noukoop-Balijade, voeren wij samen met de stakeholders de activiteiten uit de vervolgaanpak voor de Warmte Samenwerking Oostland uit. Onderdelen hiervan zijn (onder meer) de verdere uitrol van het aardwarmtenetwerk in Pijnacker-Nootdorp en de aansluiting op een gebiedsdekkende warmte-infrastructuur in Oostland en het regionale restwarmtenet (Warmtelinq).

De huidige concessie voor het plaatsen en exploiteren van elektrische laadpalen liep af. De rijksoverheid zet stevig in om elektrisch rijden te stimuleren. Dit vraagt ook meer elektrische laadpalen in de (semi)openbare laadpalen. Er is gewerkt aan een aanbesteding voor het verlenen van een nieuwe concessie. Dit traject is in 2021 afgerond. Met de nieuwe concessie kunnen we als gemeente weer 3 jaar vooruit, met een optie voor verlenging tot in totaal 4 jaar.

In 2021 is RES Rotterdam Den Haag versie 1.0 opgeleverd. De RES is een bouwsteen voor onze Energietransitievisie en de Omgevingsvisie. Onze Energietransitievisie concretiseert weliswaar op gemeentelijke niveau de lokale opgave in concrete plannen, maar regionale samenwerking en afstemming blijven noodzakelijk om de uitvoering voor (boven)regionale zaken krachtig op te pakken. In het proces om te komen tot de RES, hebben we als gemeente de uitgangspunten van de gemeentelijke energiemix gehanteerd. Deze uitgangspunten komen dus overeen. Na vaststelling van de RES 1.0 wordt in regionaal verband verder gewerkt aan het opstellen van handvatten voor uitvoering.

De Woonwijzerwinkel is het energieloket binnen onze gemeente. Zij geeft informatie en verzorgt energieadviezen aan huis. Deze diensten zullen opnieuw in de markt worden gezet, waarbij de dienstverlening wordt afgestemd op onze campagne “Met Energie Aan de Slag” en het opstellen van de gebiedsvisies. Er wordt met meerdere gemeenten samengewerkt om te komen tot een pakket van eisen waarmee een aanbesteding gestart kan worden.