Algemene omschrijving
Het programma Ruimte en wonen bestaat uit drie onderdelen:
1. Ruimte en leefomgeving; 2. Wonen en bouwen; 3. Grondexploitaties͕ met uitzondering van bedrijventerreinen
Wat willen we bereiken?
Een karakteristieke woon- en leefomgeving en een hoge woonkwaliteit
Een herkenbare woon- en leefomgeving
Een evenwichtige woningvoorraad voor een lokale wooncarrière
1. Behouden en ontwikkelen van een herkenbare en passende woon- en leefomgeving
2. Uitbreiden van de woningvoorraad
3. Benutten van de woningvoorraad voor (lokale) doelgroepen
We bieden onze inwoners, ondernemers en bezoekers een karakteristieke woon- en leefomgeving met een hoge woonkwaliteit. Door verbinding van ruimtelijke, sociale, economische en ecologische structuren willen we de gemeente als geheel versterken, met behoud van de groene, dorpse sfeer. We werken dan ook aan gebieden en functies die optimaal gebruik maken van elkaars kwaliteiten, elkaar aanvullen en versterken, rekening houdend met de belangen van mens, dier en natuur.
Onze inwoners waarderen het eigen karakter van Pijnacker-Nootdorp dat gevormd wordt door de groene omgeving, de hoge woonkwaliteit, de dorpse sfeer, de ruimtelijke kwaliteit en de hechte gemeenschap. Daarom willen we er ook voor zorgen dat bij de grote opgaven zoals de energietransitie, woningbouw en klimaatadaptatie, de woon- en leefomgeving herkenbaar blijft. De gebiedsprofielen, die een onderdeel vormen van de omgevingsvisie, laten zien hoe we met behoud van het vertrouwde, ook nieuwe ontwikkelingen een plek kunnen geven.
Het is, zeker in de huidige gespannen woningmarkt, voor inwoners niet altijd makkelijk om te verhuizen naar een passende woning. Mede daarom zetten we ons in voor meer evenwicht in de woningvoorraad. Daarmee bedoelen we dat we er naar streven dat er genoeg woningen zijn voor iedere doelgroep en in iedere prijsklasse. Hiermee vergroten we de kans dat onze inwoners een lokale wooncarrière kunnen doorlopen en bieden we nieuwe inwoners de mogelijkheid om in Pijnacker-Nootdorp te komen wonen.
We zijn ons ervan bewust dat we deel uitmaken van een dynamische regio waar de druk op de ruimte hoog is. Dit heeft directe en indirecte gevolgen voor de toekomst van onze gemeente. We zijn in 2023 gestart met het opstellen van een regionale ruimtelijke netwerkstrategie om onze positie in de regio te versterken. Deze strategie baseren we op de unieke kwaliteiten van Pijnacker-Nootdorp zoals het woonmilieu, het groene buitengebied, de bedrijventerreinen en de glastuinbouw. Daarbij leggen we de nadruk op de bijzondere bijdrage die onze gemeente levert aan de agglomeratiekracht en het vestigingsklimaat van de regio. Pijnacker-Nootdorp beschikt, als landelijke, groene gemeente met goede verbindingen naar de grote steden, over kwaliteiten en (woon)milieus, die in de stad niet te realiseren zijn en van meerwaarde zijn voor inwoners van de hele regio.