Wat gaan we daarvoor doen?

Rol

Activiteit

Taakveld

Resultaat

1. Behouden en ontwikkelen van een herkenbare en passende woon- en leefomgeving

Bestemmingsplannen afronden

Ruimte en Leefomgeving

Bestemmingsplannen die voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet als ontwerp ter inzage hebben gelegen worden overeenkomstig de Wet ruimtelijke ordening afgerond, zoals Oude Polder en het Verzamelplan 2023-2024.

Omgevingsplan actualiseren

Ruimte en Leefomgeving

Het van rechtswege ontstane tijdelijke omgevingsplan wordt stap voor stap geactualiseerd waarbij gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die de Omgevingswet biedt. In 2025 wordt gewerkt aan onder andere herzieningen voor Tolhek, Koningshof, Vrouwtjeslant, Emerald en achter ’t Raadhuis.

Vervolgmeting Omgevingswet conform aanbevelingen rekenkamercommissie

Ruimte en Leefomgeving

Rapportage en vervolgmeting via het jaarverslag bij de jaarstukken 2024.

Omgevingsprogramma Ruimtelijke kwaliteit

Ruimte en Leefomgeving

Vastgesteld omgevingsprogramma Ruimtelijke Kwaliteit volgens kaderstellende notitie.

Omgevingsvisie monitoren en evalueren

Ruimte en Leefomgeving

Tweejaarlijkse monitor en evaluatie van de omgevingsvisie.

Opstellen visie Sytwinde

Ruimte en Leefomgeving

Gebiedsvisie voor de Sytwinde in Nootdorp.

Opstellen gebiedsvisie Vrijenban

Ruimte en Leefomgeving

Gebiedsvisie voor Vrijenban in Delfgauw inclusief de S-bocht in de Delftsestraatweg.

Opstellen visie Goudenregensingel

Ruimte en Leefomgeving

Gebiedsvisie voor de scholenlocatie aan de Goudenregensingel en omgeving in Pijnacker.

2. Uitbreiden van de woningvoorraad

Kansenkaart (inbreidings-) locaties en leegstaande gebouwen opstellen

Wonen en Bouwen

Regelmatig actualiseren van kaart die inzicht biedt in kansen voor het (tijdelijk, flexibel of permanent) uitbreiden van de woningvoorraad of het aanbod voorzieningen dan wel de gebruiksmogelijkheden van leegstaande panden.

Ontwikkelingsstrategie transformatiegebieden uitvoeren

Wonen en Bouwen

Opstellen ambitienotities voor één of meerdere van de mogelijke ontwikkellocaties Dwarskade, Rijskade, Overgauw en Balijade gevolgd door een omgevingsprogramma en omgevingsplan.

Gebiedsvisie Oranjepark

Wonen en Bouwen

Vastgestelde gebiedsvisie Oranjepark overeenkomstig kaderstellende notitie.

Woningvoorraad uitbreiden door afronden bestaande ontwikkellocaties

Wonen en Bouwen

Overzicht van de start van de bouw van woningen op de bestaande ontwikkellocaties Keijzershof, Centrumlijn, Tuindershof, de Scheg en Hart van Nootdorp.

Realisatie flexwoningen Molenweg

Wonen en Bouwen

Realisatie flexwoningen voor een tijdelijke periode.

Opstellen woonwagenbeleid

Wonen en Bouwen

Vastgesteld woonwagenbeleid, toewijzingsbeleid, herziening huisvestingsverordening en uitgevoerd locatieonderzoek.

Uitvoeren startnotitie asielopvang

Wonen en Bouwen

Opstellen Uitvoeringsplan Opvang Asielzoekers en locatieonderzoek asielopvang overeenkomstig de startnotitie asielopvang.

Grondexploitaties actualiseren

Grondexploitatie (niet-bedrijventerreinen)

Halfjaarlijkse actualisatie van de projecten en grondexploitaties

3. Benutten van de woningvoorraad voor (lokale) doelgroepen en inwoners

Prestatieafspraken met lokale woningbouwcorporaties sluiten

Wonen en Bouwen

Uitvoering van de in 2024 ondertekende (meerjarige) prestatieafspraken met de in onze gemeente actieve woningbouwcorporaties.

Regionale woonzorgvisie

Wonen en Bouwen

Vaststellen regionale woonzorgvisie.

Regionale woonvisie vaststellen

Wonen en Bouwen

In overleg met de regio bepalen of en op welke manier een nieuwe regionale woonvisie voor de regio Haaglanden moet worden opgesteld en vastgesteld.

Uitvoeren Woonzorgvisie 2023-2030

Wonen en Bouwen

Uitvoeren maatregelen Woonzorgvisie zoals doorstroommakelaar, geclusterd wonen

Woonmonitor opstellen

Wonen en Bouwen

Jaarlijkse monitor met een overzicht van de ontwikkelingen in de woningvoorraad

Instrumentenkoffer maatregelen lokale wooncarrière

Wonen en Bouwen

Geactualiseerde instrumentenkoffer met een overzicht van maatregelen die worden ingezet om een lokale wooncarrière te faciliteren (doorstroming, opkoopbescherming, doelgroepenverordening, antispeculatiebeding etc)

Toelichting

1. Behouden en ontwikkelen van een herkenbare en passende woon- en leefomgeving

De woon- en leefomgeving wordt door onze inwoners gewaardeerd en ervaren zij als vertrouwd, prettig en dorps. Deze herkenbaarheid wordt gevormd door allerlei kenmerken die zijn beschreven in de omgevingsvisie, de omgevingsprogramma’s en (waar nodig) het omgevingsplan

omgevingsvisie

De omgevingsvisie is vastgesteld, maar nooit af. Door middel van een tweejaarlijkse monitor brengen we de voortgang in beeld. Deze wordt begin 2025 aan de raad aangeboden.

omgevingsprogramma

We gaan in 2025 door met de omzetten van al het ruimtelijk beleid in een beknopt aantal omgevingsprogramma’s. In 2025 wordt in ieder geval gewerkt aan het omgevingsprogramma Ruimtelijke Kwaliteit (zie programma 1), het gebiedsgerichte omgevingsprogramma voor de Vitale Glastuinbouwgebieden (zie programma 2), het omgevingsprogramma Duurzame Mobiliteit (zie programma 3), het omgevingsprogramma Klimaatbestendige gemeente (zie programma 4) en het omgevingsprogramma Leefkwaliteit (zie programma 8). Ook stellen we in 2025, mede op verzoek van de raad, een evaluatie van het instrument omgevingsprogramma op.

omgevingsplan

In 2025 ronden we nog een paar bestemmingsplannen af die in 2024 als ontwerp ter inzage hebben gelegen. Verder werken we stap voor stap aan de wijziging van het (tijdelijke) omgevingsplan. Als eerste met de pilot omgevingsplan Tolhek en daarna wordt de in Tolhek verworven kennis en ervaring een herziening voor de woonwijken Koningshof, Vrouwtjeslant, Emerald en Achter ’t Raadhuis gestart. In aanvulling daarop zijn thematische wijzigingen van het omgevingsplan zoals voor standplaatsen en erfgoed en gebiedsgerichte wijzigingen van het omgevingsplan zoals Dwarskade en de verlengde Komkommerweg in voorbereiding. Soms kunnen we ook met een zogenaamde buitenplanse omgevingsplanactiviteit (Bopa) meewerken aan een initiatief of project. In 2025 verwachten we deze procedure toe te passen voor verschillende nieuwe ontwikkelingen.

visievorming

Voor de locaties Vrijenban, Sytwinde en de Goudenregensingel werken we in 2025 aan visievorming. Daarmee benutten we kansen om binnen de bestaande kernen bij te dragen aan een evenwichtige woningvoorraad en kwaliteiten toe te voegen aan de wijken.

2. Uitbreiden van de woningvoorraad

De omgevingsvisie biedt, in aansluiting op de Woonvisie 2020-2030, de mogelijkheid om, na de woonwijken die nu in voorbereiding of aanbouw zijn, nog 3000 tot 4000 woningen toe te voegen. Met het uitbreiden van de woningvoorraad dragen we bij aan meer evenwicht op de woningmarkt en vergroten we de kansen voor een lokale wooncarrière. Om deze locaties optimaal bij te laten dragen aan wat we willen bereiken (meer evenwichtige woningvoorraad), moeten we zorgvuldig omgaan met de ruimte en woningen (laten) bouwen waar we een tekort aan hebben. Zo zoeken we in 2025 verder naar één of meerdere plekken voor kleinschalige woonwagenlocaties. Dit om ook voor deze groep de kans op een passende woonvorm te vergroten.

Doelgroepen als jongeren, ouderen, starters, doorstromers en zorgbehoevenden hebben behoefte aan een ander type woning dan de traditionele eengezinswoning, die zo kenmerkend is voor onze gemeente. Het bouwen van meer bij deze doelgroepen passende woningen, betekent niet dat dit ten koste hoeft te gaan van de herkenbare woon- en leefomgeving. Dit vraagt echter wel bijzondere en constante aandacht, zodat ook in nieuwe wijken of bij (kleinere) ontwikkelingen in de kernen de groene, dorpse identiteit en de ruimtelijke kwaliteit terugkomt. Bij de planning en programmering van de woningen spelen we zo goed mogelijk in op de jaarlijkse lokale behoefte op de lange termijn en een bijdrage geleverd worden aan de regionale behoefte.

Ook dit doen we niet alleen. Woningcorporaties, ontwikkelaars, inwoners en ondernemers denken en werken mee aan het uitbreiden van de woningvoorraad voor verschillende doelgroepen en in verschillende prijsklassen. In 2025 wordt verder gewerkt aan de bestaande ontwikkellocaties zoals Tuindershof (circa 640 woningen), Centrumlijn (circa 500 woningen), Casa Vita (99 woningen) en de Scheg/Kiem (circa 340 woningen). We gaan in 2025 verder met de uitvoering van de transformatiegebieden. Daarnaast werken we in 2025 verder aan de ontwikkeling van het Oranjepark. De raad ontvangt in 2025 twee keer een voortgangsrapportage over de grondexploitaties. De peilmomenten zijn mei en november.

3. Benutten van de woningvoorraad voor (lokale) doelgroepen en inwoners

Voor een meer evenwichtige woningvoorraad en het doorlopen van een lokale wooncarrière is niet alleen het uitbreiden van de woningvoorraad van belang, maar ook het benutten van de bestaande voorraad. De toenemende wettelijke mogelijkheden van de gemeente om te sturen op de woningvoorraad blijven we volgen. De instrumentenkoffer met maatregelen die een lokale wooncarrière kunnen faciliteren biedt een overzicht van maatregelen die kunnen worden ingezet om een lokale wooncarrière te faciliteren. Voorbeelden zijn doorstroommaatregelen, doelgroepenverordening, antispeculatiebeding etc. In 2025 actualiseren we de instrumentenkoffer en leveren we versie 3.0 op.

Met name in de goedkopere en betaalbare segmenten ervaren we krapte. Het is dan ook van belang dat deze huur- en koopwoningen zoveel mogelijk behouden blijven. We zetten ons daarom in voor het behoud van de sociale huurwoningen en maken prestatieafspraken met de woningcorporaties. Voor de betaalbare koopwoningen en appartementen maken we gebruik van het omgevingsplan en instrumenten als bijvoorbeeld de huisvestingsverordening om te voorkomen dat deze woningen dusdanig vergroot worden of anders gebruikt worden dat ze uit dit segment verdwijnen.

Bovendien gaan we in 2025 verder aan de slag met de uitvoering van de Woonzorgvisie. Dit met als doel om voldoende verpleeghuisplekken (intramurale zorg) en passende woningen voor doelgroepen met een zorg- of begeleidingsvraag te realiseren. De Woonzorgvisie betrekken we bij de prestatieafspraken met de corporaties over 2025 en verder. We hebben in 2024 nieuwe (meerjarige) lokale prestatieafspraken (2025-2028) gemaakt met de corporaties die in onze gemeente actief zijn. In 2025 geven we uitvoering aan deze afspraken.